„Możesz wyuczyć się techniki, ale pasję rozwijasz wyłącznie poprzez oddanie, miłość, dumę i szacunek do swojej pracy.”
Piero Bambi

Z początkiem XX wieku pojawia się ‘espresso’ – kawa przygotowywana na miejscu, dzięki innowacyjnym ekspresom, które podnoszą jej jakość. Egzotyczny napój staje się bohaterem przeróżnych kampanii reklamowych, które mają na celu jego popularyzację, a wieści o nim docierają do kolebki renesansu, Florencji, gdzie młody Giuseppe Bambi jest właścicielem małego warsztatu. Niejaki Ascanio Galletti, biznesmen, zleca mu produkcję dwugrupowego ekspresu ciśnieniowego z kotłem pionowym – La Fiorenza.
Chociaż Galletti odmawia komercjalizacji tych maszyn, Giuseppe Bambi i jego brat, Bruno, decydują się wejść w spółkę i wyprodukować własny model. W 1927 roku wspólnie zakładają warsztat o nazwie Officine Fratelli Bambini.
Rodzi się La Marzocco, które zawdzięcza swoją nazwę symbolowi Florencji – lwu, zdobiącemu odtąd nowy ekspres.

Bracia utrzymują dobre relacje z klientami, co pomaga im nieustannie udoskonalać modele ekspresów. W 1939 roku Giuseppe Bambi uzyskuje patent na ekspres do kawy z poziomym bojlerem, pierwszy tego rodzaju, który umożliwia instalowanie większej liczby grup zaparzających i znacznie poprawia ergonomię maszyny. Druga wojna światowa zmusza braci do zaprzestania działalności, gdyż cała krajowa produkcja zostaje podporządkowana działaniom wojennym. W trakcie wojny kończy się ważność patentu na poziomy bojler, a w kolejnych latach poziomy bojler stanie się standardem w branży.

W okresie powojennym, wraz z pojawieniem się ekspresu dźwigniowego, espresso staje się tym, co wszyscy znamy dzisiaj: intensywne ciśnienie 14 bar, któremu poddana jest kawa, wydobywa z niej olejki, tworząc cremę. W krótkim czasie espresso staje się napojem narodowym, znanym na całym świecie. La Marzocco produkuje swoją własną serię ekspresów dźwigniowych.

 

W 1961 roku ciśnienie ekstrakcji stabilizuje się na poziomie 9 bar, dzięki wprowadzeniu pompy wolumetrycznej, która utrzymuje stałe ciśnienie i po raz kolejny zmienia proces ekstrakcji. W tym samym roku bracia Bambi otwierają nową fabrykę na wzgórzach na północ od Florencji, łącząc warsztat produkujący ekspresy z zakładem stolarskim wytwarzającym meble barowe.

Dzięki zmianie lokalizacji w 1966 unikają powodzi, która zalała Florencję i za darmo pomagają swoim klientom stanąć z powrotem na nogi, aby jak najszybciej mogli ponownie otworzyć swoje bary kawowe.

 

W 1970 roku La Marzocco uzyskuje patent na model GS, pierwszy ekspres z dwoma bojlerami i saturowanymi grupami zaparzającymi: jeden z niezależnych bojlerów wytwarza parę bez wpływania na temperaturę w drugim bojlerze, który pozostaje stabilny i gotowy do zaparzania kawy. GS to skrót od „Grupa Saturowana” i oznacza, że głowice grupy zaparzającej – podłączone bezpośrednio do bojlera i zaprojektowane tak, by woda mogła krążyć między nimi nieprzerwanie – utrzymują temperaturę na stałym poziomie, pomagając stale na nowo odtwarzać wspaniałą ekstrakcję.

Ta nowa technologia odnosi natychmiastowy sukces we Włoszech i za granicą, gdzie zostaje zaadoptowana przez Starbucksa, który w 1990 roku zaczyna używać Linea Classic w swoich kawiarniach. Starbucks korzysta z ekspresów La Marzocco do 2005 roku.

W 1995 roku La Marzocco zaprasza nowych amerykańskich partnerów i reorganizuje swoją strukturę, zawdzięczając powolny wzrost nowemu pokoleniu. La Marzocco modernizuje swoją markę i otwiera się na nowe rynki.

Od 2000 do 2008 roku La Marzocco jest oficjalnym sponsorem Mistrzostw Świata Baristów, co pomaga marce nawiązać kontakt z wieloma mistrzami baristów, którzy zostają ambasadorami marki.

W 2009 roku La Marzocco przenosi się do nowej, bardziej wydajnej fabryki, 30 km na północ od Florencji – do miasteczka Scarperia. Na początku tego samego roku La Marzocco przedstawia światu Stradę – ekspres skonstruowany na podstawie opinii i rad komitetu złożonego z baristów, techników i ekspertów marketingowych, który rewolucjonizuje kawę specialty, dzięki funkcji spersonalizowanego profilu ciśnienia.

Wiosną 2015 roku firma przedstawia Linea Mini – ekspres zaprojektowany specjalnie dla baristów-amatorów, który przy mniejszych gabarytach zachowuje wygląd i wydajność komercyjnego ekspresu, a także jego jakościowe elementy, ale jest dostosowany do domowej kuchni. W 2022 roku na rynek wchodzi Linea Micra, jako pierwszy ekspres zaprojektowany wyłącznie do użytku domowego. Prezentując charakterystyczną dla La Marzocco jakość zamkniętą w ultra-kompaktowym rozmiarze, nowy członek linii domowej ułatwia domowym baristom i fanom espresso przygotowanie wyśmienitej kawy w domowym zaciszu, osiągając idealną dla espresso temperaturę w zaledwie pięć minut.